Animacija u inostranstvu

ANIMATOR

Animator je pre svega domaćin koji svojim opštim karakteristikama mora zadovoljiti sve tražene kriterijume. Njegova aktivnost počinje prvim kontaktom sa gostom, traje tokom celog vremena boravka sve do odlaska gosta, što uključuje ispraćaj i obećanje da će i u sledecim prilikama pružiti maksimum. Stoga se od animatora zahtevaju posebne psihofizicke osobine. Animator bi trebalo da bude solidnog fizičkog izgleda, starosne dobi koja nije posebno definisana, ali mora biti u skladu sa zahtevima i sadržajem programa. Animator je osoba koja je svakodnevno informisana o svim aktuelnostima u zemlji u kojoj radi a posebno ukoliko se velike sportske ili kulturne manifestacije događaju na svetskom nivou.npr.svetsko prvenstvo u fudbalu ili košarci,olimpijske igre, izbor pesme za evroviziju i sl.

 

 

Poseduje informacije o hotelu ( gde se nalaze bungalovi, kako doći do određene taverne ili prodavnice u sklopu hotela, kad je dozvoljeno kupanje u bazenima, u koliko sati počinju pojedine aktivnosti, kad polaze lokalni autobusi do većeg grada itd.), svakodnevno je nasmejan i vedar, i to pokazuje i kad nije u kontaktu sa gostima, kad je u prolazu i razgovara sa gostima. Njegovi maniri moraju da budu na zavidnom nivou, on je džentlmen u svakoj prilici i na svakom mestu. Budno oko animatora prati svaku situaciju u hotelu i spreman je da priskoči i pomogne svakom klijentu.

I pored napornog rasporeda rada i aktivnosti u toku dana svaki animator mora da pronađe vremena za sebe, da održava ličnu higijenu, da pročita neku novu knjigu ili časopis, da pogleda neki novi film, svakako da održava svoju kondiciju i fiz. izgled na zavidnom nivou.U današnje vreme tehnologija je dovela do napretka ne samo u medicini, sportu, komunikaciji idr.,nego i u animaciji. Savremeni animator pored činjenice da govori tečno tri jezika a dva vlada u osnovi, mora da barata sa svim tehničkim dostignućima. Oni koji su ambiciozniji i predaniji poslu treba da poseduju i kameru (photo i video), lap top, i da umeju da koriste razne programe za prenos i pravljenje dvd filmova i sl.

 

 

Naravno to nameće i situaciju da su dobri fotografi ili kamermani i da su u stanju da snime trenutke u kojima se tačno opisuje određena aktivnost i doživljava svoj vrhunac. Svaki animator mora da poseduje hrabrost ulaska u komunikacije sa gostima i bez određene pripreme, da odradi dnevnu aktivnost na licu mesta ili povede večernji program i stvori lepu i veselu atmosferu. Svakako da mora da proceni svaku potencijalnu opasnost i da izbegava konfliktne situacije. Ne zaboraviti zlatno pravilo”GOST JE UVEK U PRAVU”.

Jedno od pravila je da uvek mora pažljivo da sasluša svoje govornike i onda odgovori, nikako prekidati nekoga.U svakoj situaciji animator mora da prepoznaje trenutke kada će određenu stvar uraditi na jedinstven način sa mnogo stila. Od obične dodele diploma ili nagrada napraviti spektakl, od proglašenja mis hotela, napraviti progalašenje za mis sveta itd. Sve ovo nas navodi na činjenice da animatori moraju da poznaju jezike. Iza toga stoji mukotrpan rad odlaska na razne kurseve, čitanje knjiga na stranim jezicima kao i komunikacija elektronskom poštom. Ne postoji granica ulaganja u svoje sposobnosti bilo intelektualne ili psihofizičke.

Neko ko se bavi ovom profesijom konstantno ulaže u sebe. Sva sredstva uložena se na ovaj ili onaj način vrate, a bogatstvo ostaje.Beogradska Škola za animatore postoji već 5 godina i edukovala je preko 200 animatora ( 18 generacija) koji rade u Zemlji i inostranstvu. Osnivači škole su Prof.Dr.Dušan Mitić dekan na Fakultetu Sporta i Fiz.Vas. u Beogradu, i saradnik i predavač na Visokoj školi za sport Beograd Aleksandar Ivanovski – Alex. (objavljen članak-časopis ANA)

PRIMER PROGRAMA ANIMACIJE

STRETCHING, AQUABIC
PIKADO, TABLA
FUDBAL
ODBOJKA, KOSARKA
ČAS PLESA (salsa i syrtaki)

AKTIVNOSTI NA PLAŽI I BAZENU:

ŠKOLA PLIVANJA
FRIZBI
REKETI
IGRE BEZ GRANICA
ANIMACIJA NA IZLETU
ŽURKE

RASPORED AKTIVNOSTI PO DANIMA JE SVAKODNEVNO IZLOŽEN NA GLAVNOJ INFO TABLI (HOTEL OASSIS),
ILI U DOGOVORU SA ANIMATOROM